Selecteer een pagina

Afgelopen zaterdag had ik een gecombineerd zakelijk en persoonlijk event: het theaterstuk: Familiespel – over een samengesteld gezin dat samen de kersttijd doorbrengt in een vakantiehuis. Ik hoor het geregeld in de praktijk: ‘laten we het voor de kinderen nog gezellig houden’, ook al ben je als partners uit elkaar. Familiespel laat zien wat dat doet met ouders en met hun kinderen.

Samen in een vakantiehuis

Oké, het plan om met je ex en alle kinderen (ook die van de nieuwe partners) kerst te vieren in een gemeenschappelijk huis, is vooral een prachtige theatrale setting. Professioneel zou ik het sterk afraden en het stuk geeft me daarin ook gelijk. Het aardige van deze setting is wel dat de ex-partners in dialogen uitspelen, wat ze gewoonlijk alleen óver elkaar zeggen, thuis en ook in mijn praktijk. Daarmee werd het super herkenbaar en grappig, maar ook pijnlijk.

Vanuit het kind bekeken

Wat ook prachtig in beeld wordt gebracht is het lot van de kinderen die meegesleept worden in zo’n scheiding en alles wat erna gebeurt. Heel grofweg kun je zeggen dat de eerste twee jaar van een nieuwe relatie voor je omgeving niet de beste zijn. Als partner ben je verliefd en die roze wolk maakt je minder empathisch. Dan doe je je kinderen vaak dingen aan waarvan je achteraf moet zeggen “dat hadden we beter niet zo kunnen doen”.

In ‘het familiespel’ zie je de kinderen in overlevingsstand staan, terwijl de ouders naar elkaar volhouden dat de kinderen het ‘zo leuk hebben’. Maar waarom zou je als kind een ander kind leuk vinden, alleen omdat één van je ouders de ouder van een ander kind leuk vindt? Het is het ongemak van met elkaar opgescheept zitten en de dynamiek die daaruit ontstaat. Voor wie deden we dit ook alweer? Het stuk laat pijnlijk duidelijk zien dat die ‘gezelligheid’ de kinderen niet dient. Het raakte me ook weer als gescheiden ouder, want ook ik heb in die eerste twee jaar dingen gedaan die achteraf gezien, niet handig waren.

Samengestelde ellende

Kortom: ‘het familiespel’ geeft een briljant inkijkje in de dynamiek van het samengesteld gezin. Maar na afloop kun je opgelucht ademhalen. Want het is ook theater. Ik denk dat veel stellen ook kunnen zeggen “zó erg was het bij ons gelukkig niet!“. Het is altijd fijn om te zien dat de ellende van een ander groter is dan wat je er zelf van maakt 😉

Familiespel met Jacqueline Blom, Mark Rietman, Bas Hoeflaak en Annick Boer. Nog tot en met half april te zien in diverse theaters in Nederland.

Marjolein van der Linden
Gelicenseerd Stiefgoedcoach