Selecteer een pagina

Ken jij hét geheim van een goede zomervakantie als samengesteld gezin? Want op reis gaan met het samengesteld gezin brengt gemakkelijk stress met zich mee. In het vorige blog las je al een aantal tips om de stress uit de zomervakantie te halen.

In dit blog vertel ik je het grote geheim van een goede zomervakantie dat je overal kunt toepassen, waar je maar kunt. Het geheim is dit: verlaag de lat. Hoe je dat kunt doen? Hieronder lees je vier tips hoe je die toepast zodat je een goede zomervakantie als samengesteld gezin krijgt!

Tip 1: Verlaag de lat bij je kind

De eerste lat begint bij je kinderen. Stel je eens voor hoe deze tijd er voor je kinderen uitziet. Waar heeft je kind de gelegenheid om bij te komen, afspraken te maken met vrienden of gewoon op de bank te lummelen? Mijn ex en ik hebben afgesproken dat we om het jaar met hen op vakantie gaan: als hij met ze op vakantie gaat blijf ik thuis en andersom. De kinderen genieten sindsdien meer van hun ene reis in de zomer en wij daardoor ook! Daarnaast gaan mijn partner en ik samen weg en dat is weer goed voor het fundament!

Tip 2: Korte vakanties zijn beter

Je bent het hele jaar druk met werk en gezin en dan klinkt het zo lekker om te zeggen “we gaan heerlijk lang samen op vakantie”. Maar in een stiefgezin werkt dat anders, want ontspanning is niet vanzelfsprekend. Vermijd dat je – moe van alles, nog meer vermoeid raakt van alle stress in deze weken. Verlaag de lat werkt zo: ga kort weg. Een week is prima. In het ergste geval klagen de kinderen dat de vakantie te kort is. Dan was het een goede zomervakantie als samengesteld gezin, waar ze positieve herinneringen aan zullen bewaren.

Tip 3: Niet alles hoeft samen

Het is ook maar een idee dat op vakantie alles gezamenlijk moet. Verlaag de lat ook hier. Ga eens een dag met je eigen kinderen op stap; maak een (korte) wandeling met je partner (jullie zijn immers het fundament) of ga er even alleen op uit. Zelfs dat kleine ommetje kan al wonderen doen, zeker als je dat  zonder stress of schuldgevoelens doet. Een goede zomervakantie als samengesteld gezin is voor iedereen: ook voor jou!

Tip 4: Maak vakantieregels

In de vakantie valt er veel weg: school, sport, clubjes, vrienden, etc. Dat kan zorgen voor extra stress: want hoe ga je als gezin om met die ruimte? Het ene kind bloeit op als de gewone structuur wegvalt, maar het andere wordt er diepongelukkig van. En hoe werkt dat voor jou? Vakantieregels voorkomen dat je last van elkaar krijgt. Ga daarom vóór de vakantie samen om tafel zitten en inventariseer alle wensen. Kijk waar de knelpunten zitten. Met welke regels maak je samen een goede zomervakantie als samengesteld gezin, waardoor rust en ruimte ontstaat voor iedereen? Verlaag de lat, ook hier. Vaak biedt het gesprek alleen al veel helderheid. Focus qua afspraken op wat (gemakkelijk) haalbaar is.

Met deze tips wenst Stiefgoed je een goede zomervakantie als samengesteld gezin toe. Kom je er toch niet uit? Neem gerust contact op: er is altijd wel een Stiefgoedprofessional in je buurt. Of maak gebruik van ons gratis inloopspreekuur.

Marjolein van der Linden
Gelicenseerd stiefgoedprofessional bij 
Liever Samengesteld in Hilversum (voorheen Stiefgoed Hilversum)

Meer inspiratie: lees dan de blogs van mijn collega’s over de vakantie:

Deze-8-tips-zijn-helpend-voor-een-topvakantie

Als-samengesteld-gezin-succesvol-op-vakantie

Een-dag-uit-het-leven-van-een-stiefmoeder (deel 3)